The Planets adlı yeni bir bilim programıyla çıktı. The Planets, bu aslında güneş sistemimizin insanlar tarafından araştırılmasını inceleyen altı bölümlük bir mini belgesel dizisidir. NASA'daki Amerikan İnsan Uzay uçuşu fırlatma tesisinin açılmasından aylar önce çıktığı için bu belgesele "erken" diyemezsiniz. Hal böyle olunca da sezon ortasında sona ermesi planlanan bu mini dizide oldukça fazla şey bekleyebiliriz. Altı bölümlük dizinin ilkine bir göz atalım.
The Planets, hikaye diğer gezegenleri Arayışımıza Genel Bakış ile başlıyor. Bölüm daha sonra bu yeni BBC serisinin nasıl altı bölüme ayrıldığına ve her bölümün diğer gezegenler arayışıyla nasıl ilişkili olduğuna dair temel bilgilere geçecek. The Planets, ardından bu yeni programın Andaman Denizi'ndeki Chaweng havzasının keşfi ile nasıl başlayacağını anlatmaya devam ediyor. Gösteri daha sonra bu havzanın 1970'lerin başında nasıl keşfedildiğini anlatıyor ve bize Dünya'nın ötesindeki başka bir gezegenin yakın bilgilerini veriyor.
The Planets, ikinci bölüm JPL uydusunun kullanımıyla Güneş Sistemimizin keşfinin derinliklerine iniyor. Bölüm daha sonra NASA'nın araştırma kolu olan JPL görevini anlatıyor. Program daha sonra bu görev sırasında kullanılan teknoloji hakkında ayrıntılara giriyor. Bu görevin birincil amacı uzaylı yaşamı araştırmak olsa da, ay ve nasıl oluştuğu hakkındaki bilgileri artırmayı da hedefliyor.
Üçüncü bölüm, teleskoplar kullanarak Gezegen Arama'yı açıklıyor. Program, bu hedefe ulaşmak için çok sayıda teleskop kullanır, ancak bu aramaya teleskop çözünürlüğü ile getirilen sınırlamalar olduğu gerçeğini vurgular. Ek olarak, böyle bir çalışmanın başarılı olması için Dünya'nın yörüngesinin ötesinde ayrıntılı olarak incelenmesi gereken birkaç gezegen var. Bu da, teleskopların bu uzayda seyahat eden organizmalar tarafından yayılan zayıf sinyalleri takip edebilmesi gerektiği anlamına gelir. Son olarak, yer tabanlı teleskopların kullanımıyla bunu başarmanın olası bir yolunu öğreniyoruz.
Bu dizinin son dört bölümü, halkın böyle bir çabaya katılmanın farklı yollarını anlatıyor. Bunun bir yolu, ziyaretçilerin bir simülatör kullanarak uzayda gerçekten "uçabilecekleri" bir bilim kurgu müzesidir. Sonra, özellikle kendi Güneş Sistemimiz etrafında çeşitli yıldızları ve gezegenleri gözlemlemek için gönüllüler arayan özel kuruluşlar var.
Etkileyici karakter kadrosuyla Evren ve Yaşam Serisi sadece eğlenceli bir saat değil, aynı zamanda eğitici. Eğlenceli olsa da, bu programların evrenimizin en karmaşık unsurlarından bazılarıyla ilgili olarak büyük ayrıntılara girdiğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle, böyle bir hedefe ulaşmak isteyen herhangi bir izleyicinin bunu uygun hazırlık ve araştırma ile yapması çok önemlidir. Böyle bir girişim büyük bir sabır ve özveri gerektirir, ancak bu çabaların sonuçları ortaya çıkmaya başladığında, bunların hepsi büyük ölçüde ödüllendirilecektir.